среда, 18 января 2023 г.

Академічна доброчесність

                  

                        
                                 Основні поняття

Академічна доброчесність – це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень.

Автор – фізична особа, творчою працею якої створено твір.

Твір (робота, матеріал) – інформація, як результат наукової чи навчально-методичної діяльності конкретної особи (чи у співавторстві), представлена на паперових носіях або в електронному вигляді у мережі Інтернет (монографія, підручник, навчальний посібник, стаття, тези, препринт, автореферат і рукопис дисертації (дисертаційна робота), магістерська чи бакалаврська робота, курсова робота чи проект, реферат, есе, контрольна робота тощо).

Плагіат – оприлюднення (опублікування), повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору (ст. 50 Закону України «Про авторське право і суміжні права»). Цитата – порівняно стислий уривок з літературного, наукового чи будь-якого іншого (у тому числі оприлюдненого у мережі Інтернет) твору, який використовується, з обов’язковим посиланням на його автора і джерело цитування, іншою особою у своєму творі з метою зробити зрозумілішими власні твердження або для посилання на погляди іншого автора в автентичному формулюванні.

Унікальність твору (роботи, матеріалу) – співвідношення (у відсотках) матеріалу, що не має збігів з іншими публікаціями, до загального обсягу матеріалу.

                         Нормативна база

Порядок перевірки академічних текстів на плагіат

Закон України від 05.09.2017 р. № 2145-VIII «Про освіту»

Лист Міністерства освіти і науки України «Щодо рекомендацій з академічної доброчесності для закладів вищої освіти» (від 23 жовтня 2018 року №1/9-650)

Положення про академічну доброчесність учасників освітнього процесу ДНЗ "Знам'янський професійний ліцей"

Анкета для здобувачів ЗПЛ щодо академічної доброчесності

                        Корисна інформація






  


                       Корисна інформація

  Бібліотечна довідка : інформаційні ресурси та навчальні посібники з питань академічної доброчесності, стандарти оформлення посилань в науковому тексті, програмне забезпечення для перевірки текстів на плагіат

  Розширений глосарій термінів та понять ст. 42 «Академічна доброчесність» Закону України «Про освіту» (від 5 вересня 2017 р.): лист МОН від 23.10.2018 р. № 1/9-650.

   Інфографіка "Що таке академічна доброчесність?"

   Інфографіка "Чи я плагіював? Шкала плагіату”

   Інфографіка "Плагіат та його різновиди. Запобігання плагіату. Оформлення посилань і цитувань в освітніх та наукових роботах" (практикум)

   Інфографіка "Дванадцять типів неоригінальної роботи"

   Академічна культура українського студентства: основні чинники формування та розвитку

   Комітет з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти

   Проект сприяння академічній доброчесності в Україні (Strengthening Academic Integrity in Ukraine Project — SAIUP), що реалізується Американськими Радами з міжнародної освіти за сприяння Міністерства освіти і науки України та підтримки Посольства США в Україні, має на меті застосовувати спільний досвід США і України для розробки та втілення чотирирічного плану заходів, зміст яких полягає у орієнтації та навчанні студентів, викладачів та адміністраторів навчальних закладів України практичної цінності і важливості академічної доброчесності, наданні ресурсів і плану дій задля їхнього тісного залучення до зміцнення академічної доброчесності в освітньому середовищі.

   Онлайн-курс “Академічна доброчесність для вчителів” на EdEra (До уваги вчителів школи, педагогів закладів професійної та вищої освіти, а також усіх, хто цікавиться питаннями академічної доброчесності!)

   Онлайн-курс "Академічна доброчесність в університеті" на ВУМ online (Для того, щоб кожен студент, викладач, науковець, адміністратор та керівник закладу вищої освіти міг ознайомитися і застосовувати в своїй діяльності принципи академічної доброчесності, був розроблений цей онлайн-курс)

   Десять принципів академічної доброчесності для викладачів (Центр академічної доброчесності, Проєкт сприяння академічній доброчесності в Україні – SAIUP)

   Фейсбук: група “Академічна доброчесність та плагіат“

   Що робити, якщо хочеться (чи наказали) заперечити звинувачення в академічному плагіаті.




Комментариев нет:

Отправить комментарий